Farkında olsak da olmasak da düşük ya da yüksek standartları olan bireyleriz. Standartlarımızı hayattaki amaçlarımız belirler. Her bireyin düşünceleri farklı olabileceği gibi, vizyonu da farklı olabilir. Ancak çoğu birey geç yaşa kadar vizyon sahibi olamaz ve vizyon sahibi olan ya da olmayan çevresindeki bireyleri örnek alır. Bu bizim henüz ergenlik döneminde kişilik gelişimini tamamlamamış bireylerden bekleyeceğimiz bir davranıştır. Öyleyse kendi düşünceleri ile, mantığı ile standartları ve vizyonu olan nesiller yetiştirmek için, biz yetişkinlerin yapmaları gereken nelerdir diye sorup öğrenmeliyiz.
Toplum birbirine özendirmeye ve kınayarak bazı davranışları kısıtlandırma da oldukça başarılıdır. Öncelikle vizyon sahibi bireyler olarak her ne kadar "alay" standartlara uyan bir davranış olmasa da, standartları düşük kişilerin fayda sağlamayan kişiler olduğu konusunda kâle almama davranışı gösterilebilir. Kınama bunların en güzel, en yerinde olanı sayılabilir.
Diğeri her zaman olduğu gibi vizyon sahibi bir birey olduğumuzu, dik duruşumuzla gösterip örnek olmalıyız. Standartları yüksek olan ebeveynlere sahip bireyler düşük standartlarda kalmayı hoş bulmaz. Bunun için amaç ve hedeflere sahip kişiler olmak, yaşam hedefi olan saygı, güven gibi kavramları hayata uygulamada beceri sahibi olmak gerekir. Belli bir vizyona sahip olmak amaçlı yaşamaktan geçer.
Hamur gibi bireyler yetiştirmek gerekir. Farklı düşüncelere saygı duyan, farklı düşünceleri değerlendiren ancak ancak özümsemeden içselleştirmeyen bireyler olmak ve öyle bireyler yetiştirmek gerekir. Dar açılı olmamak ve kolay bükülen değil, zamanla şekillenebilen kişiler yetiştirmek, bilgiyle dolu olmaktan geçer. Vizyon sahibi kişi olmak bu zamanda oldukça zor zanaattir. Bunun için iyi pişmek gerekir. Bunun yöntemi iyi okumaktan geçer. Çok okumak, okuduklarından verim almak, farklı türde kitaplar, metinler okumak kendini farklı alanlarda geliştirebilmek gereklidir. Farklı alanlarda da bilgi sahibi olmak çok yönlü olmak gerekir. Bunun için her bulunan faaliyete atlamak değil, katılım gerçekleştirme aşamasında düşünmek gerekir. Çok yönlülüğü fayda verecek alanda aktifleştirmek gerekir. Bunlar bizi geliştirirken hem de çocuklarımıza örnek olmada yarar sağlar.
Okumak, farklı türde kitaplar okumak, farklı alanlarda kitap ve metinler okumak, farklı faaliyetlere katılmak kişilik gelişiminde fayda sağlayacak aktivitelerde bulunmak vizyon için elbette gereklidir. Ama tüm bunlara önemli bir nokta daha eklemek istiyorum. İdrak! Düşünmezsek, doğru kitap almadan anlatılanları doğru algılamaya kadar birçok alanda zayıf kalırız. Bu nedenle doğru düşünme becerisi edinmek idrak kabiliyeti yüksek kişi olmak büyük meziyettir.
Bunları başarı ile yapabilmek ve yeni nesilleri bu beceriye sahip olmaları için onlara yol yordam göstersek bizden sonra özenmiş değil, kendi fikirleri ile çığır açan bir neslin yaşayabileceğini göreceğiz.Farklılıklarıyla başarılara imza atan bir nesli görmek hepimizin arzu ettiği bir gerçektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder